Na Slovensku sa na internete hľadá najmä práca

08.10.2004 Celý región

Vyhľadávač Centrum.sk zverejnil najvyhľadávanejšie slová na internete za mesiac september. Pri porovnávaní s obdobným rebríčkom na českom internete z vyhľadá...
Vyhľadávač Centrum.sk zverejnil najvyhľadávanejšie slová na internete za mesiac september. Pri porovnávaní s obdobným rebríčkom na českom internete z vyhľadávaču Centrum.cz je možné vyvodiť napr. to, že Slováci vyhľadávajú sex častejšie ako Česi. V českom rebríčku sa slovo Sex dostalo na siedme miesto, v slovenskom na tretie.

Z pravidelne zverejňovaných rebríčkov najvyhľadávanejších slová na internete je možné vypozorovať záujem užívateľov internetu o aktuálne témy.
V mesiaci september vidieť jednoznačný „ prepad“ slova Last Minute z prázdninovej prvej desiatky až na 75.miesto. Začiatok školského roku naopak potvrdzuje hľadanosť slova Škola, ktoré sa dostalo na deviate miesto. Toto slovo je vyhľadávané v súvislosti s databázami škôl na internete, webovými prezentáciami jednotlivých škôl, ale tiež s pomôckami do školy.

V Čechách do prvej desiatky najvyhľadávanejších slov sa dostalo slovo zo zaujímavej televíznej kampane na vyhľadávač Centrum.cz, kde malou ale dôležitou postavou je „ Bobik“
Taktiež trvajú dozvuky zo SuperStar. Na Slovensku záujem vypukne až po 29. októbri kedy bude v televízii odvysielaný prvý diel. Do prvej dvadsiatky sa vrátila Aneta Langerová, – česká víťazka SuperStar, ktorá bola užívateľmi internetu hľadaná v súvislosti s jej prvým albumom a koncertami.

V slovenskom rebríčku pozoruhodný skok do TOP10 zaznamenalo slovo „ horokoskop“ , čo svedčí o pozoruhodný záujem o numerológiu, kde ľudí zaujíma budúcnosť osobná alebo profesná.

V rebríčkoch oboch krajín sa na špičke objavujú tradičné slová Práce a Bratislava (v Čechách Praha). To sú všeobecne dlhodobo najvyhľadávanejšie výrazy.

TOP 10 slovenského internetu – september 2004
1. Práca
2. Bratislava
3. Sex
4. Košice
5. Mapa
6. SMS
7. Slovník
8. Horoskop
9. Škola
10. Úrad

TOP 10 českého internetu – september 2004
1. Praha
2. Práce
3. Hry
4. Úřad
5. Brno
6. Ubytování
7. Sex
8. Bobika
9. Škola
10. Mp3

Denisa Špacírová,
Riaditeľ Centrum.sk
 

Vyberte región

mark